Start Her

To Lead or Not to Lead: Kunsten å lede fra hjertet

ledelse livet selvledelse selvutvikling Dec 11, 2024

Blindsoner og læring gjennom erfaring

Rett etter at jeg fullførte utdannelsen som førskolelærer, gikk jeg inn i lederrollen uten lederutdanning eller erfaring. Før jeg visste ordet av det, drev jeg min første barnehage – med ansatte, ansvar og alt som fulgte med. Det var en bratt læringskurve. Jeg gjorde feil, mange feil. Jeg har micromanaget, vært overarbeidet, tatt for raske beslutninger, slukket branner og hatt et altfor stort behov for å kontrollere. Men jeg lærte også – om hva som fungerer, og hva som ikke gjør det.

Etter hvert utvidet jeg til flere barnehager og hadde på det meste over 20 ansatte. Utfordringene som fulgte med dette ansvaret både inspirerte og motiverte meg til starte med en formell utdannelse innen ledelse. I 2010 tok jeg grep og startet på en mastergrad i ledelse. Dette var et vendepunkt. Jeg fikk lære av de beste og se min lederstil i lys av moderne ledelsesteori. Samtidig startet jeg en personlig reise gjennom gestalt terapi og meditasjon. Jeg måtte innse at for å bli en bedre leder, måtte jeg først bli bedre kjent med meg selv.

Denne kombinasjonen av teori og selvutvikling ble en kraftfull endring. Jeg måtte jobbe med mine egne sår, triggere og verdier for å justere kursen og lede på en måte som skapte tillit og trygghet – både for meg selv og for teamet mitt.

Det viktigste jeg lærte vil jeg gjerne dele med deg. Det begynner her: 

Sterkt lederskap begynner med deg

Har du noen gang kjent på hvordan lederrollen kan føles som å være midt i et uvær som aldri stilner? Deadliner presser på, teamet trenger svar, og endringer kastes din vei uten stopp. Mens du prøver å holde hodet over vannet, fylles kalenderen opp før du rekker å puste. Kanskje du kjenner deg igjen i å gå på autopilot – håndtere utfordringer, ta raske avgjørelser, slukke branner? Men hva skjer når det føles som om stormen begynner å styre deg, i stedet for at du styrer stormen?

Det jeg skjønt var at løsningen ikke ligger ikke i å jobbe mer eller løpe raskere, men i å vende blikket innover. Sterkt lederskap starter nemlig innenfra – med selvinnsikt, klare verdier og evnen til å bygge din mentale muskulatur. Når du kjenner deg selv og leder fra hjertet, står du stødig – uansett hvor kraftig vinden blåser.

Jeg vet dette fordi jeg har stått der selv. 

Relasjoner og kultur som grunnlag for lederskap

I mine 24 år som leder har jeg aldri opplevd at endringer skjer raskere enn de gjør nå. Fokuset har også skiftet – det peker én vei, mot de ansatte. Det er ikke lenger rom for en leder som dikterer hvordan alt skal gjøres, eller som tenker at "den sykemeldte er ikke mitt ansvar." I dag forventes det at du som leder skal være en 1000-kunstner – noe som kan føles overveldende. Som leder så er det forventet at du skal balansere mange roller: problemløser, motivator, beslutningstaker etc. Du skal og ha kontroll på alt, og helst skal alt gå knirkefritt – både for deg selv og for de rundt deg. Oppi dette så kjenner du kanskje igjen “flink pike”-mønsteret i deg selv, der du føler du må mestre alt perfekt for å være god nok? Der var jeg! Leder-rollen og flink-pike mønstret er etter min erfaring en dødelig kombinasjon. Ingenting vil noen gang bli perfekt…

Da jeg var gründer og leder, møtte jeg veggen for første gang. Jeg prøvde å håndtere alt på én gang – med altfor mange baller i luften og alt for mange roller å fylle. Og det skulle i tillegg være perfekt! Det ble rett og slett for mye. Jeg innså at både erfaringen og kunnskapen min ikke strakk til, og at jeg heller ikke kjente meg selv godt nok til å håndtere presset på en bærekraftig måte.

Da jeg kom meg på beina igjen, startet jeg en reise innover i meg selv samt en reise mot å forstå lederskap, team og coaching på et dypere nivå. Denne innsikten gav meg mer kunnskap om mennesker, om meg selv, den gav meg motstandskraft og ikke minst inspirasjon til å stadig utvikle meg som menneske, leder, og günder. 

I vår verden så må du som leder utvikle deg, og følge med i tiden. Vi har mange ledere som leder med “gårsdagens sannhet,” og det vil ikke bringe bedriften framover. 

Som jeg sa i innledningen så peker fokuset en vei nå - mot de ansatte. En viktig påminnelse: Du er ingen leder uten ansatte. 

Vi lever i en tid der arbeidslivet blir stadig mer fleksibelt, og faste strukturer blir løsere. Derfor er det viktigere enn noen gang å skape en sterk følelse av tilhørighet. Det holder ikke lenger med faste møter eller bestemte dager på kontoret. Kulturen du bygger som leder må inspirere til et fellesskap – et “vi” som gir mening og sammenheng. Ansatte må føle at de er en del av noe større, at arbeidet deres betyr noe, og at de blir verdsatt for det de bidrar med.

Og dette starter med deg som leder. Din rolle er å legge til rette for et miljø der mennesker kan trives, vokse og bli motivert til å yte sitt beste. Det handler ikke bare om det som står i kalenderen eller på agendaen, men om hvordan du møter teamet ditt i hverdagen – med ekte interesse og tilstedeværelse. Når du investerer i relasjoner og bygger en kultur der mennesker føler seg sett og verdsatt, skaper du ikke bare resultater, men også et sterkt fellesskap som varer.

Som leder så har vi lett for å falle i noen klassiske feller:

  1. Perfeksjonisme: Troen på at alt må være perfekt for å være godt nok. Dette kan føre til at du legger for mye press på deg selv og mister oversikten over hva som virkelig er viktig.

Hva kan du gjøre?

  • Aksepter at alt ikke trenger å være "ditt nivå" perfekt. Stol på teamet ditt og deres evner.
  • Sett realistiske forventninger – både til deg selv og andre.


  1. Micromanaging: Frykten for å slippe kontroll, som fører til at du overstyrer og hemmer de ansatte. Jeg har selv vært der og vet hvor utmattende det kan være – både for deg som leder og for de rundt deg.

Hva kan du gjøre?

  • Stol på teamet ditt og gi dem rom til å ta eierskap over sine oppgaver.
  • Reflekter over hvorfor du har behov for å micromanage – er det frykt, usikkerhet, eller perfeksjonisme som styrer deg?


  1. Manglende delegering: Mange ledere faller for fristelsen til å gjøre alt selv, enten fordi de føler det går raskere, eller fordi de ikke stoler på at andre kan levere. Resultatet? Du blir overarbeidet, og teamet ditt mister muligheten til å vokse.

Hva kan du gjøre?

  • Identifiser oppgaver som kan delegeres og gi dem til de som kan utvikle seg gjennom ansvaret.
  • Husk at det er helt greit at noe blir gjort annerledes enn slik du ville gjort det.


  1. Manglende tilbakemelding (og dårlig kommunikasjon): Når ansatte ikke får klare og konstruktive tilbakemeldinger, kan det føre til usikkerhet, misforståelser og manglende retning. På den andre siden kan utydelig eller for hard tilbakemelding skape demotivasjon.

Hva kan du gjøre?

  • Gi jevnlige, konkrete og balanserte tilbakemeldinger – både positive og konstruktive.
  • Anerkjenn det teamet ditt gjør bra, og vær tydelig i kommunikasjonen.

 

Når du vet om disse fallgruvene så er det lettere å gå videre, bygge din indre styrke - og åpne hjertet. Høres det klisje ut? Les videre, det er nøkkelen til suksess. 

Hvordan bygge en indre styrke og motstandskraft?

For å lede med trygghet må du bygge en indre styrke som lar deg finne balanse, selv i krevende situasjoner. Dette starter med selvinnsikt, og det krever at du møter deg selv med ærlighet og mot.

Her er noen konkrete steg:

  1. Reflekter over verdiene dine: Klare verdier gjør det enklere å ta avgjørelser og skape retning.
  2. Bygg emosjonell motstandskraft (resiliens): Se utfordringer som læringsmuligheter og bruk mindfulness for å håndtere stress. Husk å feile gir deg mulighet for vekst. 
  3. Pust før du reagerer: Når følelsen av å miste kontrollen melder seg, stopp opp og spør deg selv: Hva føler jeg akkurat nå?
  4. Møt deg selv: Anerkjenn dine egne følelser uten å dømme dem. Hva trenger du akkurat nå for å finne ro og balanse?
  5. La andre skinne: Gi rom for at andre kan bidra med sine løsninger, selv når de er annerledes enn dine.

og ikke minst:

  1.  Sette av tid til refleksjon og evaluering: Hva har gått bra? Hva har gått mindre bra? Hvorfor? Hva bør jeg justere? 

Lede fra hjertet

En ting jeg innså tidlig var at bedriften min handlet om menneskene i den. Vokser menneskene i bedriften, så vil økonomi og vekst følge etter. Sterkt lederskap handler ikke bare om strategi, men om å bygge sterke relasjoner. Det starter med samtalen – å se menneskene rundt deg. Sett av tid til å sjekke inn med teamet ditt. Spør hvordan de har det, lytt til det de deler, og vis ekte interesse for hva som opptar dem. Spørsmål som “Hva bekymrer deg?”, “Hva trenger du for å lykkes?” eller “Hvordan kan jeg støtte deg?” skaper en trygg arena for dialog.

Å bygge en kultur der ansatte føler seg sett, hørt og verdsatt, skaper ikke bare engasjement – det legger grunnlaget for ekte dedikasjon og glede i arbeidet. Når du lytter og leder fra hjertet, skaper du en arbeidsplass hvor alle kan vokse, inkludert deg selv.

Når du rommer dine egne følelser og slipper noe av kontrollen, skaper du ikke bare rom for deg selv – du viser også dine ansatte at det er greit å være ekte. Det skaper trygghet, tillit og et miljø der mennesker kan være seg selv, og utvikle sitt fulle potensial, med motivasjon og glede i arbeidet.

➡️ Trenger du en støttende hånd for å komme i gang? Jeg har laget en guide som hjelper deg med å bli bedre kjent med deg selv, bygge indre styrke og stå stødig i deg selv – også når det stormer som verst. Samtidig gir den deg verktøyene til å finne balanse og ro, slik at du kan nyte oppturene og gledene som også er en del av reisen. Klikk på lenken, og få guiden gratis rett i innboksen din: Tenk klart, bryt fri!

Så kjære leder, husk: Du trenger ikke være perfekt. Det viktigste er at du er til stede – for deg selv og for de rundt deg. ❤️

Hva kan du gjøre i dag for å gi deg selv og teamet ditt mer støtte og rom?

Som alltid – jeg heier på deg – hele veien. 💖

Varme klemmer,

Mette 🌺

 

Få beskjed hver gang jeg legger ut et inn blogg innlegg!

Skriv opp navn og e-post her, sånn at du kommer på listen min over alle som får en mail når jeg skriver et nytt innlegg. 

 

Jeg liker heller ikke spam, din epost er trygg hos meg